fredag, november 02, 2012

Mörk chokladkaka


Alltså. De här kakorna är fantastiska. Jag har gjort dem förut och blir alltid lika glad när jag inser hur fantastiska de är. Denna gången tog jag bort lite av florsockret och det blev faktiskt ännu bättre. Både krispiga, kladdiga och sega. De har helt enkelt allt en god kaka ska ha. Och sen är det inget mjöl i heller. Bra för de som inte kan äta sånt.




150 g mörk choklad
3 äggvitor
5 dl florsocker (2+2+1dl)
1,25 dl kakao
1/2 tsk salt
1 msk majsstärkelse
1,25 dl mörka chokladpluppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält 150 g mörk choklad i micron. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa sedan upp äggvitorna hårt. Vispa ner 2 dl florsocker i äggen tills det blivit en fluffig krämliknande smet. Blanda 2 dl florsocker med kakao, salt och majsstärkelse. Och vispa sedan ner dem lite i taget, långsamt i äggblandningen. Vänd till sist ner chokladplupparna tillsammans med den ljumna chokladen. Smeten blir då väldigt stel. Häll i den sista delen av florsockret i en skål och rulla bollar av chokladsmeten som du sedan rullar i florsockret. Lägg bollarna på en plåt med några centimeters mellanrum och ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna spruckit lite. Låt svalna lite och sedan är det bara att äta.

4 kommentarer:

  1. Ser ju himlans goda ut.

    Dom där chokladplupparna, kan man köpa dom i vanliga matbutiker? Trots att jag står vid bakhyllan och spanar för jämnan har jag inte lyckats se några i min butik i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men de är ju så goda! Det funkar med hackad choklad också om du inte hittar några. Det är odense som har chokladplupparna.

      Radera
  2. Anonym11:09 fm

    Detta är verkligen de godaste kakorna jag någonsin ätit. Åt upp de sista två till frukost nyss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men visst är de fina!

      Radera