söndag, juni 21, 2015

Midsommartårta med vit choklad, bärmousse och annat gott

Inte helt otippat fick jag uppdraget att fixa tårtan till midsommarfirandet. Jag kände med en gång att jag ville göra något helt annat än en vanlig tårta eftersom jag bakat en hel del sådana den senaste tiden. Mindes då att Bake my day hade gjort en tårta i sockerkaksform med chokladskal för länge sedan. Jag bestämde mig för att göra en liknande.

Inuti tårtan är det en ganache på mjölkchoklad och lite mörk choklad, daim, björnbär/hallon/blåbärsmousse, citronmousse och marängbotten. Och sen det vita chokladtäcket utanpå tillsammans med massa goda bär såklart.
Behöver jag säga att det var en dröm?






Försökte ta en bild på insidan samtidigt som alla hungriga midsommarfirare ville äta tårta. Så den blev väl kanske inte vad jag hoppats på. Men bättre än inget. Alltid roligt att få en känsla av hur det blir inuti tårtan också tycker jag.

Tårtan uppifrån och ner:
Vit choklad
Chokladganache
Daim
Bärmousse
Citronmousse
Marängbotten

TIPS
– Tårtan är gjord i en sockerkaksform av silikon för att det ska gå att få bort formen sen.
– Tänk på att göra mousserna en stund i förväg så de hinner sätta sig lite i alla fall. Jag gjorde delarna i denna ordningen. 1. Citronmousse 2. bärmousse 3. Ganache 4. Penslade med vit choklad 5. marängbottnar.
– Temperera den vita chokladen om du vill. Jag är inget chokladproffs så gjorde inte det. Tror det är att föredra om man vill ha den ännu glansigare och hårdare. Men det gick bra såhär med.
– Förvara den i kylen. Min fick stå framme en ganska lång stund innan den skulle serveras och då gled lagren iväg lite.
– Använd en vass kniv att skära upp tårtan med, blir svårt annars.
– En tårta räckte till ungefär 12 personer.
– Det går säkert att göra små portionstårtor i muffinsformar i silikon om en hellre vill det.

Vitt chokladskal:
400g Vit choklad

Gör såhär:
– Smält chokladen och vänta tills den svalnat lite så den inte är så rinnig.
– Pensla skalet i omgångar och ställ in i kylen mellan varven så den hinner stelna. Ett tips är att pensla extra mycket på kanterna högt upp eftersom det rinner neråt.
– Förvara i kylen medans du gör resten.

Chokladganache (välj den chokladen du gillar bäst, jag körde en blandning)
100g mjölkchoklad
100g mörk choklad
1,5 dl grädde
10-20 g smör (en stor klick)

Gör såhär:
– Hacka chokladen och lägg den i en skål/bunke.
– Värm grädden och smöret i en kastrull utan att den kokar.
– Häll den varma grädden över chokladen och rör runt tills chokladen smält.
– Låt svalna

Bärmousse
200g hallon, blåbär och björnbär (eller andra bär du gillar)
100g färskost
3 gelatinblad
2 dl grädde

Gör såhär:
– Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
– Värm bären i en kastrull eller micron. De ska bli riktigt varma.
– Blanda hälften av hallonmoset med färskosten. (Vill du ha den slät får du mixa eller sila innan)
– Smält gelatinbladen i andra hälften av bären, låt svalna en stund och blanda ner i färskostmoset.
– Vispa grädden och vänd försiktigt ner den med resten.
– Låt stelna ca 4 timmar i kylskåp innan den är stel. I denna tårtan får moussen tid att stelna i formen så här gör du som du vill.

Citronmousse:
1-2 dl citronsaft, ca 2 citroner
Citronskal från 1 citron (eller två om du vill ha ännu mer smak)
2 dl strösocker
2,5 gelatinblad
4 dl grädde

Gör såhär:
– Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
– Lägg citronsaften tillsammans med sockret i en kastrull och koka upp tills sockret smält.
– Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma fläder/citronsaften.
– Låt svalna. (Viktigt, annars skär den sig.)(går bra att ställa i kylen.)
– Vispa grädden (inte för hårt) och vänd ner den i citronen.
– Låt stå i kylen i några timmar tills det stelnat. (Samma här, enklare om den får stelna något innan den fördelas ut på tårtan.

Marängbotten:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Gör såhär:
– Sätt ugnen på 100 grader.
– Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
– Tillsätt sockret lite i taget och avsluta med citronsaften.
– Spritsa ut en rund form, mät gärna formen så blir den ganska jämn med en gång.
– Grädda i ugnen i ca 1,5h.

Sätt ihop tårtan:
– Pensla formen med vit choklad i omgångar så det blir ett tjockt skal.
– Häll över chokladganachen (som inte får vara för varm och paja den vita chokladen).
– Hacka daim och strössla över.
– Ställ in i kylen och låt ganachen stelna i typ en timme.
– Fyll med bärmousse.
– Fortsätt med citronmoussen och se till att det blir ungefär lagom med utrymme kvar för marängen.
– Skär till marängbottnen så den passar och avsluta med den.
– Låt tårtan stå till sig i minst ett halvt dygn, gärna ett helt åt "fel" håll. Så hinner allt sätta sig ordentligt innan du vänder på den.
– Vänd på tårtan och dra försiktigt av silikonformen från tårtan.
– Dekorera med bär och myntablad eller något annat fint.
– Låt stå i kylen tills den ska serveras.

1 kommentar: